• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
Dijous, 01 Setembre 2022 10:00

Manteniment imprescindible a la teva autocaravana

Valorar aquest article
(0 vots)

carthago-salo2021

Tenir una casa rodant pot ser sinònim de llibertat, d'improvisació, de ruptura amb la rutina… Però, més enllà dels avantatges d’aquesta manera de viatjar o de viure, no podem oblidar que hem de cuidar les nostres autocaravanes, caravanes i furgonetes campers tenint en compte que hem d'atendre a la seva doble naturalesa: D'una banda són habitatges i, de l'altra, són vehicles.

En adquirir un d'aquests vehicles, podem arribar a pensar que tot és redueix a sortir a fer quilòmetres, passar les ITV quan toqui i resoldre els problemes de mecànica que vagin sorgint, però
no només és això. Comporta mantenir-lo en el millor estat possible per allargar-los la vida i evitar-nos problemes just quan estem de ruta amb ells.

Per què és important mantenir els nostres vehicles?
Quan aconseguim ser propietaris d'una autocaravana, o fins i tot abans, ens visualitzem gaudint al màxim dels viatges i escapades, coneixent multitud de llocs i passant grans moments dins i fora del vehicle.
Potser no ens visualitzem tant netejant-la, revisant possibles fuites, instal·lant recanvis o segellant juntes. Però, el cert, és que si volem que casa nostra amb rodes tingui una llarga vida i ens doni més alegries que penes, hem de treure temps per a aquestes tasques, que potser ningú ens ha advertit, però que ens estalviaran algun que altre disgust en el futur.
Mimar la nostra autocaravana hauria de ser, per tant, una prioritat.
I tant si sou dels que s'encarreguen per sí mateixos de fer pràcticament tot el manteniment, com si us estimeu més deixar-ho tot en mans de professionals, cal tenir clars quins són els punts clau.

Les tasques bàsiques de manteniment

Les bateries
Les bateries actuals no requereixen manteniment especial, no s'han d'emplenar perquè són bateries segellades. Ni emeten gasos, ni causen vessaments de líquids, ni són perilloses en la seva manipulació. Sí que hi ha una recomanació general per a totes elles, i és que aquest tipus de bateries on s'haurien de descarregar més del 50-60% perquè amb cada descàrrega pateixen i podem estar escurçant la seva vida útil.
També és important, cada cert temps, connectar el vehicle unes hores a la xarxa elèctrica per mantenir-les a plena càrrega.
Hi ha un altre tipus de bateries, les de liti, que requereixen encara menys manteniment en portar
un dispositiu electrònic que controla per separat cada cèl·lula interna que té la bateria. Són de preu més elevat però en tenir un manteniment molt menor amb una durabilitat i un rendiment considerablement més alts a mig i llarg termini sortirien més econòmiques que una bateria AGM, de gel o àcid lliure.

Els dipòsits d'aigües
Més enllà de buidar i omplir els dipòsits, seria convenient fer periòdicament tasques de neteja o higienització.
L'ideal seria buidar-los del tot cada dos o tres mesos, netejar-los i aspirar la les restes que van quedant al fons, com sorra, calç o altre tipus. Si no ho fem, aquestes restes poden ser perjudicials per a nosaltres, a més de que pot ser que la bomba els agafi i es deteriori.
Sempre que deixem parada l'autocaravana un temps llarg, (2-3 mesos), és convenient buidar tota l'aigua dels dipòsits, per evitar la proliferació de bacteris.
També hi ha productes que s'afegeixen als dipòsits (en format pastilles o líquid) per mantenir l'aigua tan higienitzada com sigui possible.

diposit

Les plaques solars
La placa solar no és un element que requereixi gaire manteniment. De tant en tant l'haurem de netejar passant-li un drap amb aigua sense qque calgui aplicar cap tractament especial. Habitualment, s'hi acumularà pols, però no sol generar problemes ni baixar excessivament el rendiment.

La nevera
El frigorífic és un element de l'autocaravana que no acostuma a generar gaires problemes. Els més habituals són els anomenats trivalents que poden funcionar a 220v, a 12v (quan el vehicle està en marxa) o a gas (quan estem aturats).
El sistema de gas és el que requereix més atenció perquè el sistema de combustió s'acaba embrutant i embussant. Per això, caldria que un professional faci cada any o dos anys un manteniment que inclogui el desmuntatge i la neteja de tot el sistema.
De no fer-ho ens trobarem que quan menys ho esperem deixi de refredar o que poc a poc vagi refredant menys.

nevera

Juntes i gomes exteriors
Les juntes d'estanqueïtat són un dels punts febles dels nostres vehicles, cal sempre mantenir-les en bon estat. Unes juntes en mal estat escurçarà la vida de la nostra autocaravana perquè poden provocar filtracions d'aigua i fer que a parets o sostres apareguin amb humitats o s’arribin a podrir les fustes. Reparacions costoses i difícils de resoldre.
L’ideal seria seria mantenir l'autocaravana sota sostre, en un pàrquing, o a casa nostra si disposem de prou espai per fer-ho, però sempre protegida del sol que és el que més farà malbé les juntes.
Encara que no cal substituir les juntes anualment, seria bo de fer-ne cada any una inspecció visual per verificar a fons que totes estiguin bé, que no estiguin quartejades, trencades, etc. o que n'hi ha parts on ja no hi són... perquè per qualsevol petita fissura pot ser una invitació al pas de l’aigua i les conseqüències seran fatals.

humitats

Portes i finestres
A les gomes de portes i finestres és convenient aplicar-los un esprai de silicona perquè no ens quedin enganxades a l'estiu i evitar que s'endureixin.
Els compassos de les finestres abatibles, el mecanisme que permet tancar-les i obrir-les, és recomanable netejar-los i aplicar una mica d'oli lubricant per a que llisquin millor.
El mateix serveix per frontisses de portes i portes, una mica de lubricant evitarà que la contaminació que cau amb l'aigua de pluja es dipositi a les frontisses i faci que s'endureixin i s'acabin trencant.

Neteja general
En la neteja de l'exterior del vehicle és important tenir certes precaucions. Ja sigui la carrosseria d'alumini o de polièster no s’ha de fer servir productes molt agressius perquè estaríem danyant el color, la brillantor i els vinils exteriors. Caldria fer el rentat amb aigua i sabó o amb algun producte específic per a la neteja de carrosseria per no fer malbé l'aspecte estètic del vehicle.
Si utilitzem una llança a pressió per a la neteja, aquesta no s’ha apropar en excés i no apuntar-la directament a les claraboies o finestres perquè pot arribar a entrar aigua a dins, doncs no són estanques. Passa el mateix, amb les reixetes de ventilació del frigorífic, calefacció o de l’extractor de la cuina.

neteja autocaravana

Els pneumàtics
Hi ha qui assegura que els pneumàtics tenen data de caducitat mentre d'altres ho desmenteixen. En qualsevol cas, el més important és fer una revisió visual de l'estat en què es troben. No és el mateix un pneumàtic que pugui tenir 7 anys i que hagi estat en un vehicle guardat dins una nau, on no dóna el sol ni l'aigua, a un pneumàtic que tingui 3 anys i hagi estat exposat al sol tot el dia, a l'aigua, al vent, a la pluja…
Habitualment, es pot veure fàcilment si estan deteriorats, si la goma es veu esquarterada o en mal estat. En el cas que s'apreciï qualsevol anomalia segurament caldrà substituir-los, però si només «tenen uns anys» i no hi observem cap deteriorament el millor és consultar a un professional si ens recomana canviar-los.
És important mantenir una pressió adequada als pneumàtics i el fabricant és qui estableix quina és aquesta pressió. Per regla general la dels pneumàtics de les autocaravanes solen anar a 5 kg, excepte en els vehicles que porten rodes bessones, on sol ser una mica més baixa.

michelin crossclimate

La hibernació
Si l'autocaravana està llargs períodes de temps sense moure’s, cal seguir uns consells com:
Buidar els dipòsits d’aigua completament.
Instal·lar (si no el porta inclòs) un desconnectador per a les bateries de l’habitatge. Totes les bateries es van descarregant poc a poc encara que tot estigui apagat i desconnectat, de forma que es va esgotant. Seria bo desconnectar-la i, un cop al mes, endollar-la durant 24 hores per mantenir-la sempre carregada.
Col·locar unes falques amb la forma rodona del pneumàtic per a que el pes del vehicle es reparteixi en una superficie més gran del pneumàtic i no en un únic punt. Això ajuda a que no es deformi.
Encara seria millor aixecar uns cms. el vehicle i posar uns suports sota el xassís per a que les rodes no toquin el terra.

La mecànica
Com a punt a afegir a totes les tasques habituals de manteniment, també cal parar atenció a la part mecànica i sobretot abans de sortir de viatge caldrà revisar els nivells (aigua, líquid de frens, oli…), fer una revisió bàsica del motor, comprovar els llums, etc.…

Inicieu sessió per enviar comentaris

L'últim al fòrum

 • No hi ha missatges per mostrar.

Cercador

Alguns viatges

 • Itàlia i els seus Alps +

  Mireia ha fet al seu bloc un relat sobre el seu viatge en autocaravana per Itàlia i els seus Alps. El podeu accedir des d'aquí Més imatges a la galeria Llegir més
 • Dinamarca +

  Dinamarca, el nostre objectiu per aquest estiu 2009, és el més petit dels països escandinaus. Format per moltes illes, les més importants Sjaelland i Fyn, i per la península de Llegir més
 • Marroc en Nadal +

  Mitjà de transport: Autocaravana Més imatges a la galeria sobre aquest viatge: No Per descarregar l'arxiu pdf cal clicar AQUÍ Llegir més
 • Sicília +

  Inicialment havíem pensat en Sicília com un destí d'hivern. Vam estar indagant possibles combinacions de ferris i llocs per visitar i, conforme anàvem tenint dades, vam comprendre que els deu Llegir més
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25

El butlletí