Benvingut,
Convidat/da
|
|
Seguint l’idea que ens va donar la Maria (mar-mar), obro aquest nou fil per tal de fer-vos partícips d’un nou projecta autocaravanista: LAPONIA 2013
Donat que si no passa res, en Ramon es Jubilarà el 31 d’octubre, i que aquest estiu deixarem la AC a la nostra filla Elisenda i a la seva parella Adrià, aquest viatge no el podrem realitzar fins la primavera del 2013. No serà un viatge qualsevol de 20, 30 o 40 dies sinó una autentica aventura de 3, 4 o potser 5 mesos de durada. Els nostres plans passen per recórrer els quatre països escandinaus fora de les rutes més turístiques i conegudes per tots i arribar al gran nord amb temps suficient per gaudir dels paratges verges i encara salvatges de Laponia. ... Accepto tota mena de suggeriments !!! ...Viu avui la vida, no esperis a demà !!!
|
Please Entra or Crear compte to join the conversation. |
|
Aixo es un bon viatge, quina enveja pro res de sana
De ben segur que tens molta pro que molta informació. Farem el que podrem. |
Please Entra or Crear compte to join the conversation.
Last edit: per mar-mar.
|
|
mar-mar ha escrit:
Tinc coses d'aquí i d'allà, però res definitiu. El gran problèma és que son paisos molt grands i tens de triar per on vols anar. Salutacions ...Viu avui la vida, no esperis a demà !!!
|
Please Entra or Crear compte to join the conversation. |
|
Neus, una mica de gatronomia sempre va bé, no et sembla?
Començarem per Noruega Geitost/brunost es un formatge de cabra de color marro,amb sabor dolç i una mica amarg, i amb notes de caramel. Sol tallar-se en rodanxes fines amb un ganivet de formatge, i es menja untat sobre pa, torrades o biscotes,sandwiches i tambe acompanyant el café. Quan sapiga pujare la fotografia Jarlsberg es tambe un formatge pro amb llet de vaca de sabor un pel dolçet. Es molt popular a EE.UU Gamalost vol di formatge vell, es de vaca de gust semblant al tradicional formatge blau. es pot conserva durant temps sense esta refrigerat |
Please Entra or Crear compte to join the conversation. |
|
Gràcies Maria.
He fet algunes indagacions i he descobert que el Geitost/brunost no és ben be un formatge ja que es fabrica no per la fermentació de la llet sinó que fan bullir el sèrum d’aquesta fins que s'evapora tota l'aigua i els sucres que conté comencen a caramel•litzar, donant-li aquest color marron caractarístic. ...Viu avui la vida, no esperis a demà !!!
|
Please Entra or Crear compte to join the conversation.
Last edit: per Neus.
|
|
...Viu avui la vida, no esperis a demà !!!
|
Please Entra or Crear compte to join the conversation.
Last edit: per Neus.
|
|
Dons si son aquets.
Ara el peix: Tørrfisk es un peix dessecat sense sal, un dels aliments basics durant segle. Lutefisk tambe es un peix dessecat pro sutmes a un tractament amb aigua i sosa, despres es cuina. sol acompanyar-se amb patates,bacon, pure de pesols i mostassa. acostoma a fer-se per celebracions nadalenques, encara que ara te una gran popularitat i es fa en mes ocasions. Gravla salmo marinat amb sal, sucre i especies, es deixa fermentar Laks og eggerøre salmo fumat amb ous regirats Reker (gambas) si las vols prepara com ells, pele-les, co.loca-les sobre pa blanc, afegeix un raig de llimona, despres mainonesa pel damunt i amaneix amb anet (eneldo) Rakfisk trucha fermentada, se sol servir acompayat de patates cuites, cebes vermelles i nata àcida, sobre lefse o pa aplanat Tambe la sardina, caballa, bacalla, arengada Ara amb salto la carn i passo als postres Multekrem postre elaborat amb mores i nata muntada Freia Melkesjokoladees una marca de xocolata amb llet, aquesta marca de xocolata es basa en les associacions romàntiques nacionals-com l'essència de tot el noruec-, i d'aquí el seu eslògan "Un trosset de Noruega". Amb maduixes, pomes i cireres, fan una gran varietat de postres tipics. Tambe fan bescuit semblan als alemanys, y galetes. Aquavit licor amb difrents tipus de herbas. Beguda nacional Solo es una beguda refrescant amb gust a taronja |
Please Entra or Crear compte to join the conversation.
Last edit: per mar-mar.
|
|
Això és un viatge en majúscules, per aquells indrets del nord que tant ens agraden.
Disfruta d'aquest any de preparatius, que de ben segur que seran intensos i suggerents. Pel que fa al Geitost, compte ! És addictiu. El vam comprar sense saber que era dolç (efectivament es caramelitzen els sucres que li quedaven a la llet després de que ja n'han extret altres productes). I per tant ens va resultar estrany. Però un cop saps que és dolç, com a postres, enganxa ! Vaig arribar a comprar-ne a un importador que en serveix a Espanya, però finalment ens en vam "desenganxar". 2005 Noruega, 2006 Finlàndia, 2007 Islàndia, 2008 i 2012 Suïssa, 2009 Irlanda, 2010 Canadà, 2011 Escòcia, 2013 Holanda, 2014 Aigües croates i cims de Dolomites, 2015 Gal.les, 2016 Àustria, 2017 Lofoten 2018 Savoia 2019 Bretanya
|
Please Entra or Crear compte to join the conversation. |
|
Maria (mar-mar), de on treus tota aquesta informació culinària ???
Eva, efectivament estic gaudint molt amb els preparatius, inclòs li he passat una mica d’informació de Dinamarca i Suècia a la Mª Angeles, ja que aquest estiu ella pensa anar pel sud d’Escandinavia. Per Laponia, estic descobrint indrets meravellosos tot i que malauradament molts d’ells només son accessibles per gent molt preparada físicament ja que comporta llargues jornades de “trekking” per terrenys inhòspits on no hi passa cap carretera . Òbviament nosaltres només podrem fer una aproximació a les capçaleres de sortida i arribada d’aquests senders que creuen tot el Gran Nord. ... Ja recaptaré informació per quan hi aneu !!! Salutacions ...Viu avui la vida, no esperis a demà !!!
|
Please Entra or Crear compte to join the conversation. |
|
Neus, deus tenir muntanyes d'informació.
Però t'envio l'adreça d'un blog en Castellà, sobre Finlandia. A més que hi ha vídeos i entenc que la possibilitat d'escriure's amb els membres de l'equip que mantenen el blog (viuen allà), veure relats de viatges de gent, fotos, documentals apareguts per la TV, etc. www.elblogdefinlandia.com/ 2005 Noruega, 2006 Finlàndia, 2007 Islàndia, 2008 i 2012 Suïssa, 2009 Irlanda, 2010 Canadà, 2011 Escòcia, 2013 Holanda, 2014 Aigües croates i cims de Dolomites, 2015 Gal.les, 2016 Àustria, 2017 Lofoten 2018 Savoia 2019 Bretanya
|
Please Entra or Crear compte to join the conversation. |
|
Bon dia
i deu n'hi do el tros de viatge que fareu!!!. Quan parles d'una ruta de tanta durada m'ha vingut una pregunta: com fareu per repostar el gas? vull dir si heu pensat en el tema i quina solució teniu pensada per tenir garantit el proveïment. Per cert, de Lapònia no en tinc ni idea. Una cosa que faig, quan em passa això, és fer una ullada a aquest vademecum dels viatges, és possible que trobis alguna idea inspiradora: blocdeviatges.blogspot.com.es/ Salutacions, Marce.
“...nosaltres no fem el viatge, és el viatge que ens fa a nosaltres”
John Steinbeck
, autocaravanista i Premi Nobel de Literatura.
|
Please Entra or Crear compte to join the conversation. |
|
Neus ha escrit:
|
Please Entra or Crear compte to join the conversation. |
|
Continuem amb la gastronomia de Noruega
El flatbrød "pa pla" és un pa sense llevat que actualment sol menjar-se amb peixos, carns salades i sopes. Originalment va ser l'aliment bàsic dels pastors i camperols noruecs. Els seus ingredients bàsics són farina de sègol, sal i aigua Carns Fenalåres una carn de be guarida i assaonada. Pinnekjøtt Costelles de be salades i dessecades, i en ocasions fumades, que solen posar-se al vapor penjades de branques de bedoll(abedul). Se serveixen amb salsitxes i puré de patates i naps suecs. És un plat típic nadalenc. Fårikål be cuinat a foc lent amb col i grans de pebre. És un plat típic de tardor. Smalahove Cap de xai, de vegades, aquest plat també es prepara fumat i dessecat. A continuació es bull el cap i se serveix amb puré de patates i naps suecs. Es tracta d'un plat tradicional de l'oest de Noruega típic a la tardor i Nadal. Pølse i lompe "perrito caliente" embolicat en una fina galeta elaborada amb farina i patata. Pot comprar-se en llocs de carrer o en supermercats, i sol ser un plat típic en barbacoes Kjøttkaker Carn picada de vedella preparada en forma de mandonguilles i fregida. Es serveix amb puré de pèsols i patates cuites. És un plat habitual a l'hora del sopar Rømmegrøt Crema elaborada amb nata agra natural. Se serveix amb mantega, sucre i canyella |
Please Entra or Crear compte to join the conversation.
Last edit: per mar-mar.
|
|
Eva, gràcies pel enllaç sobre Finlàndia.
L’he mirat una mica per sobre i el que hi ha sobretot és molta informació de petites escapades fetes a l’hivern, sobretot de la capital Hèlsinki i del centre de Laponia, (Rovaniemi i Kuusamo) amb excursions amb trineus tirats pers gossos i rens i passejades en motoneu. Entre tota l’informació de que disposo hi ha el relat d’una parella francesa que si bé el recorregut que jo vull fer no és ni de bon tros el d’ells, m’està servint per recopilar dates força interessants i petites troballes que difícilment hauria descobert a traves de guies de viatge . El relat és aquest: nomade.en.scandinavie.2010.over-blog.com/pages/Le_projet_2010-2879060.html ...Viu avui la vida, no esperis a demà !!!
|
Please Entra or Crear compte to join the conversation.
Last edit: per Neus.
|
|
Moltes gràcies Marce !!!
Crec que en aquest enllaç trobaré molts relats que em donaran moltes idees tant per aquest viatge com per altres. Referent al gas, fa uns mesos ens vam fer instal•lar un tanc de GLP (barreja de butà i propà) en lloc d’una de les dues bombones que portàvem. Te una toma exterior per poder carregar el gas en les benzineres (com si fos gasoil), ja que en tota Europa hi ha una extensa red de benzineres que subministren aquest gas liquat per automoció. També disposo d’un llistat on poder assortir-me de GLP en els països on és menys freqüent trobar-lo. Excepte en Finlàndia on no hi ha subministrament de GLP, i on haurem de vigilar el consum , a la resta de països no tindrem cap tipus de problema per repostar. Salutacions ...Viu avui la vida, no esperis a demà !!!
|
Please Entra or Crear compte to join the conversation. |
|
Maria, jo també he anat recopilant informació de viatges al llarg de molts anys, però excepte els dossiers de preparació, els relats i pàgines d’enllaços que estan a l’ordenador, la resta ho guardo en caixes. Tinc piles i piles de fulletons, retalls de revistes, i/o llibres que cada cop m’ocupen més lloc, però que no vull llençar.
Ara, aprofitant aquesta informació culinària tant valuosa, em faré un llistat de plats juntament en una llista de vocabulari basic de cada país. ...Viu avui la vida, no esperis a demà !!!
|
Please Entra or Crear compte to join the conversation. |
|
Neus ha escrit:
Només l'he mirat una mica per sobre, però aquí hi ha molt de material per a treballar i disfrutar ! 2005 Noruega, 2006 Finlàndia, 2007 Islàndia, 2008 i 2012 Suïssa, 2009 Irlanda, 2010 Canadà, 2011 Escòcia, 2013 Holanda, 2014 Aigües croates i cims de Dolomites, 2015 Gal.les, 2016 Àustria, 2017 Lofoten 2018 Savoia 2019 Bretanya
|
Please Entra or Crear compte to join the conversation. |
|
Jo de gran vull ser com la Neus i el Ramon.Us desitjo de tot cor que aquest viatge de somni el pugueu fer realitat.
Una abraçada. Salutacions. ... si vens amb mi,no hem demanis un camí planell,ni estels d'argent,ni un demà ple de promeses ,sols, un poc de sort ,i que la vida ens doni un camí ben llarg...
|
Please Entra or Crear compte to join the conversation. |
|
Eva, l’únic tram en que seguirem una mica la ruta d’aquest relat serà la pujada per l’Est de Finlàndia, tot i que en alguns moments volem visitar llocs on ells no han passat com les esglésies ortodoxes de Valamo i Pitula en la regió de Heinävesi.
www.heinavesi.fi/default.asp?siteid=Suomi&id=Etusivu També estem mirant de fer una escapada des de Helsinki a Sant Petersburg. ...Viu avui la vida, no esperis a demà !!!
|
Please Entra or Crear compte to join the conversation.
Last edit: per Neus.
|
|
Jepi, de moment les intencions i son, les “peles” encara no ...
Poden passar tantes coses fins la primavera del 2013, que fins que no arribi l’hora, no sabrem si podrem fer realitat aquesta aventura o tot quedarà en un somni irrealitzable. Una abraçada ...Viu avui la vida, no esperis a demà !!!
|
Please Entra or Crear compte to join the conversation. |